Apollo viert International Chefs Day met Serdar Karamanoglu

Categorieën : Nieuws 

Op 20 oktober is het International Chefs Day. Daarom zetten we enkele chefs in de kijker die graag werken met de producten van Apollo. Een van hen is Serdar Karamanoglu van Wegrestaurant De Lichtmis. Ontdek hoe Serdar bij Wegrestaurant De Lichtmis terechtkwam, hoe hij Apollo leerde kennen, en waarom hij zo graag met onze producten aan de slag gaat.

Wanneer wist je dat je chef wilde worden?

Serdar: “Mijn familie heeft altijd in de keuken gewerkt. Zij vertelden me over de structuur en discipline die er heerst, en dat trok me wel aan. Tussen 2005 en 2010 werkte ik in verschillende zaken in Turkije. Eind 2010 ben ik verhuisd naar Nederland en inmiddels woon ik hier samen met mijn vrouw en 2 kinderen. Ik ging eerst enkele jaren aan de slag als souschef bij Wegrestaurant De Lichtmis, heb daarna gewerkt bij andere horecazaken en in 2018 keerde ik met vernieuwde energie terug naar Wegrestaurant De Lichtmis waar het voor mij allemaal begon. Ik werkte hier eerst als zelfstandig kok, en ben daarna doorgegroeid naar chef-kok.”

Ik hecht veel belang aan structuur, discipline en verantwoordelijkheid. Vanuit mijn rol als chef kan ik die waarden perfect invullen

Kan je je huidige restaurant voorstellen?

Serdar: “De Lichtmis is al meer dan 100 jaar een begrip in Zwolle. De familiezaak bestaat sinds 1894 en is inmiddels in handen van de vijfde generatie. Oorspronkelijk was het een kruidenierszaak, maar toen eigenaar Ennik ook kopjes koffie begon te verkopen, groeide de winkel uit tot een café. Nadat de Rijksweg plaatsmaakte voor de A28, doopte de 4e generatie familie Huisman, (Bertus en Hennie) het café om in een wegrestaurant dat zich in de eerste plaats richtte tot vrachtwagenchauffeurs.”

“Vandaag de dag is iedereen welkom bij Wegrestaurant De Lichtmis: professionele weggebruikers, maar ook gezinnen met kinderen en zakenmensen kunnen bij ons terecht voor koffie met vers gebak, een heerlijke lunch of diner.”

Welke specialiteiten staan er op jullie kaart?

Serdar: “Sinds enkele jaren staan we in Zwolle en omstreken ook bekend om onze pannenkoeken. Daar hoort een mooi verhaal bij. In 2010 waren we op zoek naar een extra doelgroep, dus schreef de huidige eigenaar Peter Huisman zijn restaurant in voor het tv-programma Herrie in de Keuken met de bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker. Vanuit deze vraag, introduceerde Herman pannenkoeken op ons menu, die we bakken met het heerlijke meel van Molen de Weert in Meppel. En dat is slechts één van de vele lokale producten die we in onze gerechten verwerken. Daarnaast besteden we ook de nodige aandacht aan allergenen in ons menu.”

Wat is de grootste uitdaging in de keuken?

Serdar: “In 2020 verwoestte een grote brand het volledige restaurant. Daarom werken we op dit moment tijdelijk vanuit een pop-up paviljoen met een kleinere keuken, tot onze nieuwbouw klaar is. Koken in een nieuwe omgeving is uitdagend, maar we doen er alles aan om onze klanten ook nu te verwennen met heerlijke koffie en gebak, ontbijtjes, lunchmaaltijden en diners. Dankzij Apollo is het mogelijk om alles rond te krijgen en de structuur van vroeger te behouden.”

Ik vind het na al die jaren nog steeds enorm fascinerend om complexe gerechten voor een breed publiek samen te stellen

Hoe heb je Apollo leren kennen?

Serdar: “Albert Koobs, een accountmanager van Apollo, is goed bevriend met Peter, de eigenaar van Wegrestaurant De Lichtmis. Vorig jaar kwam Albert enkele producten aan ons voorstellen. Die hebben we getest. Met succes: sindsdien staan er in onze keuken Apollo-producten ter ondersteuning.”

Welke Apollo-producten gebruik je in je keuken? Heb je favorieten?

Serdar: “We gebruiken heel wat uiteenlopende producten, van koude sauzen zoals de dressing dille-mosterd, de pulled pork bbq-saus, en de hot chili & sweet paprikasaus, tot allerlei specerijen: zwarte steakpeper, nootmuskaat, kurkuma, American steakkruiden, en de cajun- en za’atar-kruidenmelanges. Maar mijn absolute favoriet is onze eigen spareribmarinade. Die maakt Apollo volgens ons eigen recept, waardoor we kunnen uitpakken met een combinatie aan smaken die je enkel bij Wegrestaurant De Lichtmis vindt.”

Hoe maak je met Apollo het verschil in je gerechten?

Serdar: “Met de sauzen en kruiden van Apollo kan ik net dat extra tikkeltje smaak aan onze gerechten geven om ze naar het hoogste niveau te tillen. Het zit ‘m in de consistente afwerking van de gerechten, met de juiste ondersteuning van Apollo.”

De producten van Apollo maken het verschil tussen een lekker en een overheerlijk gerecht

Ben je van plan om in de toekomst nog andere Apollo-producten uit te proberen?

Serdar: “Alles hangt natuurlijk af van het eten dat we serveren, maar met zo’n gevarieerd gamma als dat van Apollo, zijn er altijd wel producten die bij onze gerechten passen. Ik kijk ernaar uit om de nieuwe culinaire sauzen van Apollo te testen. En als ik zelf nog iets mocht toevoegen aan het Apollo-aanbod, dan zou ik kiezen voor een runderbouillon.”

Ook zin om de producten van Apollo uit te proberen?

Verken ons volledige aanbod