Hype of Trend? Vleesvervangers

Categorieën : Nieuws 

In ‘Hype of Trend?’ leggen we fenomenen uit de foodservice op de rooster. In deze editie gaan we na of vleesvervangers een net-niet-ervaring blijven – hype – of dat binnenkort zelfs de grootste vleesliefhebber overstag gaat – trend. Wat het wordt, ontdek je onderaan. Smakelijk! 

Groter bewustzijn bij consumenten

Uit een Europees marktonderzoek blijkt dat 42 procent van de Nederlanders zichzelf omschrijft als flexitariër. Dat wil zeggen dat je soms vlees eet, maar wel je vleesconsumptie probeert te verminderen en regelmatig kiest voor een plantaardig alternatief. Uit de 10 landen die de studie analyseerde, is Nederland koploper in de switch naar flexitarisme.  Roemenië staat op de tweede plaats, Oostenrijk volgt als derde. 

Jongeren gaan nog een stap verder. Zo zijn Nederlanders jonger dan 30 twee keer vaker volledig vegetariër of veganist dan de rest van de bevolking. Niet verbazend, als je weet dat er per kilo rundvlees zo'n 24 kilo broeikasgas vrijkomt. Dat is bijna tien keer zoveel als bij de productie van een vegetarische vleesvervanger berekenden dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier & Recht. 

Kwaliteitsvol vlees in kleinere porties en groenten

Wil dat dan zeggen dat we allemaal vegan worden? Nee. We eten minder vlees, maar als we vlees eten gaan we resoluut voor kwaliteit. Uit een Franse studie blijkt dat flexitariërs de voorkeur geven aan wit vlees, vis en eieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ze besteden meer aandacht aan voeding en gezondheid. En als ze vlees eten, kiezen ze voor biologisch en lokaal. 

Een eerste stap naar een duurzame keuken is je verhoudingen aanpassen. Meer groenten en kleinere porties vlees. Gebruik je verbeelding en laat de consument zien dat je met groenten alleen al een heel eind komt. Gegrilde groenten, bijvoorbeeld, geven je keuken een zuiderse toets en je brengt er ook zonder vlees een hartige en rokerige smaak mee. 

Voorbij de clichés, welkom klassiekers 

Dacht je tien jaar geleden aan alternatieve proteïnen, dan waren clichés nooit veraf. Vlees kan je immers door veel meer dan enkel tofu vervangen. Vleesvervangers zijn dus zeker niet nieuw. Wat wél nieuw is, is dat vandaag zelfs grote merken de stap zetten naar plantaardig. Saté met pindasaus of kroket? Voor elke bekende snack bestaat tegenwoordig een plantaardig alternatief. 

Dat ook grote merken vleesvervangers omarmen, ligt niet alleen aan de consument. Ze worden simpelweg steeds lekkerder. Nieuwe technieken zoals extrusie garanderen een mondgevoel en smaak die zeer dicht bij vlees liggen. Op die manier tover je typisch Nederlandse snacks en gerechten zo om tot een plantaardig alternatief.

3 gerechten die tonen dat plantaardig niet ingewikkeld hoeft te zijn

De nieuwe generatie vleesvervangers maakt de stap naar plantaardig extra makkelijk. In een mum van tijd tover je vegetarische opties op je menukaart. Laat je inspireren door drie klassiekers in een plantaardig en eigentijds jasje: 

#1 Zuiderse barbecue, maar dan vegan

De Provence op je bord, volledig plantaardig. Wat wil je nog meer? Met pittige veganworstjes op het menu, overtuig je zelfs de grootse vleesliefhebber. En je vegetarische gasten hoeven nooit meer al dat lekkers vanop de grill af te slaan.

#2 Het beste van Azië: volledig plantaardig

We smullen van een lekkere portie wok. Gezond en dankzij de rijke Aziatische smaken volledig in balans. Dankzij NEXTERA® kan dit vanaf nu ook helemaal plant-based. De stukjes hebben dezelfde vezelige en malse structuur als echte kip. NEXTERA® is de nieuwste innovatie op het gebied van vleesvervangers door Apollo’s moederbedrijf Solina. 

#3 Oma's gehaktballetjes

Een gerecht uit je kindertijd: gehaktballen met stukjes ui en een scheutje ketjap. Dat kan vanaf nu ook zonder dat er echt gehakt aan te pas komt. Maar dan wel met dezelfde hartige smaak en smeuïge structuur. Of varieer en maak balletjes met gewokte groenten en een zoetzuur-sausje. 

Alternatieve proteïnen verrijken je keuken

Binnen foodservice zagen we de laatste jaren een verschuiving naar exotische invloeden. We laten ons graag verrassen door nieuwe smaakervaringen. In de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen is dat niet anders. Het aanbod is vandaag enorm. Een evolutie die je anders doet nadenken over voeding, een verrijking voor je keuken.

Het verdict: trend

Steeds meer beseffen we dat een andere relatie met vlees nodig is. Om zo onze impact op het klimaat te beperken. À la carte vlees bestellen zien we niet snel verdwijnen. Maar we kiezen steeds vaker voor een alternatief en zien vlees als minder vanzelfsprekend. Ons verdict: plantaardige culinaire vleesvervangers worden een vaste waarde op het menu van elke professionele keuken. Vlees links laten liggen wordt ook steeds eenvoudiger. De nieuwste generatie vleesvervangers, zoals NEXTERA®, komen steeds dichter in de buurt van het origineel. Qua smaak en textuur zijn ze nog nauwelijks te onderscheiden.

Breng de duurzaamheidsrevolutie naar jouw menu

Ga aan de slag met de nieuwste innovaties in vleesvervangers met de mengelingen en stukjes van Apollo. 

Ontdek onze vleesvervangers