Chef's Takeaway

Categorieën : Tips en tricks 

Tip 1: Ga aan de slag met uw menukaart

Zoals u waarschijnlijk al weet, is een menukaart met de juiste gerechten een echte must. Ook bij takeaway is de keuze van gerechten erg belangrijk. Het is niet haalbaar om alle gerechten van uw oorspronkelijke menukaart aan te bieden. Hierdoor maakt u dus het best een afhaalmenu op maat. Zo kunt u losse gerechten aanbieden of kunt u gerechten combineren in menu’s met aangepaste wijnen. Bied ook de mogelijkheid aan om de gerechten zowel warm als koud  op te halen zodat uw gasten deze thuis zelf nog kunnen opwarmen.

Foodboxen is een ander idee dat u kunt presenteren aan uw klanten. Hiervoor kunt u een leuke doos/box voorzien waarin u dan hapjes, een voorgerecht, een hoofdgerecht & een dessert aanbied tegen een voordelige prijs. Tip: voor de echte durvers kunt u werken met een surprise foodbox waarbij de gasten niet weten wat er in de box zit. Hierdoor creëert u een extra beleving voor uw gasten.

Tip 2: Bezorgen of afhalen?

Bij takeaway zijn er 2 opties: u kunt uw gerechten laten bezorgen of de klanten komen de gerechten zelf afhalen in het restaurant. Beide opties hebben voor- en nadelen, dus denk goed na of u één of beide opties introduceert.

Indien u graag thuisbezorging wilt aanbieden, dan kunt u 2 richtingen uit. U kunt samenwerken met een bezorgingsdienst zoals Takeaway of Deliveroo. Echter, door de hoge servicekosten van 20-30% is het vaak niet haalbaar om met deze diensten samen te werken. U kunt ook uw eigen personeel inzetten om de gerechten thuis te bezorgen. U werkt dan met een straal van ‘binnen de …’ kilometers.

Afhalen is voor u als restaurant vaak het voordeligst. U hebt geen bezorgingskosten en u kunt het persoonlijk contact met de gasten  behouden. Hou natuurlijk rekening met de richtlijnen, geef bijvoorbeeld aan dat alles regelmatig goed ontsmet wordt. Opteer ook voor een no-cash beleid en laat klanten zoveel mogelijk contactloos betalen. Hierdoor voelen klanten zich ook veilig in uw zaak.

Tip 3: Promoot het takeaway concept

Het is erg belangrijk om uw takeaway concept in de schijnwerpers te plaatsen. Gebruik hiervoor uw website en social media. Maak op uw website een extra pagina aan met daarop de uitleg omtrent het takeaway concept en een foto of pdf van de aangepaste menukaart. Post daarnaast regelmatig op social media berichten met leuke foto’s, menu’s van de week, reviews van tevreden klanten…

Maak ook duidelijk aan de gasten waar en hoe ze bestellingen kunnen plaatsen. Hiervoor kunt u werken met een geïntegreerde webshop op uw website of worden bestellingen via telefoon/email ontvangen. Aan de geïntegreerde webshop kunt u dan eventueel ook een betaalsysteem koppelen, waardoor het voor gasten erg gemakkelijk wordt om bij u online te bestellen. 

Tip 4: Creëer een belevenis

Naar een restaurant gaan is voor veel mensen een echte belevenis. Helaas is dat nu momenteel niet mogelijk. Hierdoor is het dus belangrijk dat je met het takeaway concept ook zo’n belevenis voor de gasten creëert. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Het mooi presenteren van eten is een kunst, waardoor de presentatie een echte belevenis is in het restaurant. Dit kunt u gemakkelijk overbrengen bij de klanten thuis door een handleiding mee te geven met daarop duidelijke instructies van hoe ze het eten op een bord moeten dresseren. Daarnaast is het ook belangrijk om uw klanten te bedanken voor de steun. Dit kunt u doen door bij elke afhaling een bedankingskaartje toe te voegen met daarop een persoonlijk tekstje. Als laatste kunt u een extraatje geven, zoals een gratis dessertje of fles wijn. Hierdoor zorgt u ervoor dat klanten zeker blijven terugkomen bij u.

Tip 5: Het financiële plaatje

Takeaway is jammer genoeg niet gratis… Het is dus belangrijk om alle financiële kosten goed bij te houden. Wat veel bedrijven doen is deze kosten doorrekenen aan de klant door hun prijzen te verhogen. Dit is geen goed idee. U houdt het liefst uw prijs zo laag mogelijk. De prijzen moeten zeker lager zijn dan de huidige prijzen, want u kunt ondanks de tips & tricks toch niet dezelfde ervaring aan uw gasten geven zoals ze op restaurant krijgen.

Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen om de prijs van de gerechten te bepalen. Als eerste is het belangrijk om de kosten per portie van uw gerechten te bepalen. De kosten om één portie te maken bestaan in eerste instantie uit de som van de kosten van de ingrediënten. Ten tweede moet u uw gewenste marge berekenen. De marge is de verhouding tussen de kostprijs van uw ingrediënten en de winst. Ten derde moet je de juiste prijs aan de gerechten geven. Dit kun je doen met de volgende formule: kosten om één portie te maken / marge. Als laatste is het belangrijk om te kijken wat het effect van uw nieuwe prijzen zijn op de omzet. Zo kun je zien of  de prijzen goed zitten of verder moeten worden aangepast. Meer info hierover kun je vinden op: https://www.lightspeedhq.nl/blog/menukaart-prijzen-bepalen/

Wij hopen dat u bijgeleerd heeft van onze 5 handige tips & tricks. Hou zeker uw mailbox de komende weken in het oog, want er komen nog heel wat extra tips naar u toe!