Hype of Trend? Exotische ingrediënten en gerechten

Categorieën : Nieuws 

In ‘Hype of trend?’ leggen we fenomenen uit de foodservice op de rooster. In deze editie gaan we na of exotische ingrediënten en gerechten morgen alweer oud nieuws zijn – hype – of onze keuken zullen blijven bepalen – trend. Het eindoordeel van onze chefs ontdek je hieronder. Que lo disfruten! Of beter: veel leesplezier.

Niets nieuws onder de zon

Toegegeven, buitenlandse invloeden maken al langer deel uit van onze culinaire cultuur. Da naoorlogse gastarbeiders introduceerden de Griekse salade en gyrosschotels, Zwitserse kaasfondues waaiden al in de jaren 60 over naar onze contreien en in 1976 lanceerde de Amerikaan Tomas Estes in Amsterdam het allereerste Mexicaanse restaurant van de Lage Landen. 

Wat is er dan wél nieuw? Sinds kort is het aanbod aan exotische ingrediënten en gerechten exponentieel gegroeid, van Colombiaanse papaja tot Arabische za’atar. Alle grenzen vervagen – een zegen voor de experimentele chef.

Covid als katalysator

De coronacrisis speelde een cruciale rol in de opmars van buitenlandse invloeden in de foodservicesector. Plots wilde iedereen vooral plaatselijke restaurants en zaken steunen. Het gemeenschapsgevoel vierde hoogtij. Maar ... we reizen ook graag. Hoewel niemand de grenzen over mocht, knaagde het in onze maag. En dat wisten professionele chefs maar al te goed. Ze gingen alsmaar vaker op zoek naar minder gekende smaakmakers uit andere culturen en landen, en doen dat nog altijd. Denk aan chilipeper, citroengras en granaatappel – ingrediënten waar je misschien al zelf mee aan de slag ging. Zo reist de consument toch een beetje in gedachten.

Hyperdiversiteit in 4 gerechten en/of ingrediënten

Omdat dit fenomeen binnen foodservice zodanig breed gaat, valt er moeilijk een rode draad in op te merken. Het is niet zo dat vooral het Midden-Oosten aan populariteit wint of dat het enkel om groenten of voorgerechten gaat. Wel stippen we ter illustratie van de hyperdiversiteit graag drie opmerkelijke toppers aan:

#1 Aziatische edamame

Azië toont maar met mondjesmaat het achterste van zijn tong. Een recente ontdekking zijn jonge, onrijpe sojabonen – ook wel bekend als edamame. Je komt ze tegen in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaïaanse keuken. De grote troef? Edamame-bonen zijn bijzonder voedzaam en vallen daarom in de smaak bij consumenten die op zoek zijn naar internationaal én gezond. Mooi meegenomen: je kan ze klaarmaken als snack, ze in een salade of pokébowl verwerken, en nog veel meer.

#2 Veelzijdige bouillons

Apollo slaagde erin om de complexe en intense smaken van meer dan 15 ingrediënten te combineren in een reeks veelzijdige bouillons. Onder die ingrediënten ook heel wat oosterse invloeden, zoals koriander, gember, citroengras, steranijs, chili en sojabonen. Het resultaat: Aziatische groente-miso- en vleesbouillons  die straks onmisbaar zijn in elke professionele keuken. Je zet ze immers in als basis, smaakverrijker of afwerking van zowat elke toepassing.

Essential Ramen

#3 West-Afrikaanse jollof

Jollof is de paella van West-Afrika. De rijst is rokerig, pittig en heel aromatisch. Je kookt ze in een bouillon van tomaten, ui, chilipepers, specerijen en andere smaakmakers. Het zijn overigens de tomaten die de typische rode kleur geven aan dit exotische hoofdgerecht. Daarna vul je aan met wat je maar wil: van zeevruchten en krokante kip tot geitenstaart en extra groenten. Elke chef drukt zijn of haar eigen stempel op dit klassieke rijstgerecht in landen zoals Senegal, Nigeria en Ghana.

#4 Peruviaanse ceviche

Wie ceviche zegt, zegt rauwe witvis. De superverse vis wordt immers niet gekookt, maar gemarineerd in een mengsel van limoen- en citroensap en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. De zuren uit de sappen en de eiwitten uit de witvis zorgen voor een chemische reactie waardoor de vis gaart. Het zomerse gerecht kan je aanpassen met lokale ingrediënten.

Weg grenzen, weg regels

Afghaans, Syrisch, Georgisch, Mongools ... we willen het allemaal proberen. Intussen vervagen ook de spreekwoordelijke grenzen, zoals die tussen voeding en drank. Denk aan het gebruik van espresso voor rubs of groene thee in marinades. Kortom, alles mag en kan. Of wat dacht je van cheeseburgers met Vietnamese bánh mí en taco’s met maple syrup?

Het verdict: TREND

Talrijke chefs stellen de culinaire status quo in vraag met ingrediënten, kooktechnieken en gerechten van overal ter wereld. En niemand durft nog te beweren dat het niet authentiek is. Vandaar ons verdict: de exotische invloed is een duidelijke trend in België en Nederland – een die nog lang zal bepalen welke geuren en smaken de professionele keuken voortbrengen. 

Zelf je klanten mee op reis nemen in je gerechten?

Verken de culinaire weelde van Azië met onze nieuwe bouillons van Apollo Essential

Ontdek onze Aziatische bouillons